VVD steunt burger(initiatief)

De VVD fractie heeft tijdens de raadsvergadering van 23 april 2014 voor het ingediende burgerinitiatief gestemd om nader onderzoek te verrichten naar de kosten van het wijzigen van de gemeentenaam en om een besluit over de gemeentenaam uit te stellen. Fractievoorzitter Joop Meinsma wees er in de vergadering op dat de politiek al jaren probeert om de kloof tussen de burger en de politiek te verkleinen en om meer open te zijn naar burgers. Samenwerking en open, eerlijk en transparant laten zien waar de politiek mee bezig is vormen daar in de ogen van de VVD belangrijke onderdelen van. Ook de mogelijkheid van het indienen van een burgerinitiatief is een instrument om de kloof te dempen.

Bij de invoering van de mogelijkheid om een burgerinitiatief in te dienen waren met afstand de meeste partijen voor het idee van het burgerinitiatief. Daarom is er ook gekozen voor een relatief lage drempel. Met een aantal handtekeningen kan elke burger een punt op de politieke agenda zetten. Helaas werd de afgelopen jaren weinig of geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Nu er dan toch een burgerinitiatief lag, op een punt dat door de door de coalitie gevolgde procedure is uitgegroeid tot een forse maatschappelijke discussie, was de keuze voor de VVD helder. Dit initiatief verdiende politieke steun. ‘Het lijkt ons logisch dat alle partijen welke bij invoering van de mogelijkheid tot het burgerinitiatief voorstander waren, het initiatief nu ook moeten steunen en zelfs omarmen, in onze ogen kan het niet zo zijn dat de politieke partijen dan eerst ook nog even gaat controleren of het hun politiek wel uit komt’; aldus Meinsma.

De coalitie van FNP en CDA, gesteund door de ChristenUnie, beschikte anders. Het burgerinitiatief behaalde geen meerderheid in de gemeenteraad.